Vila till ljudet av grannens gräsklippare

Semester!

Dags att intensivslappa!
Vila järnet!
Slöa skiten ur sig!
— Och komma tillbaks i topp-trim till hösten.

Tänk att själva vilandet kan bli en prestation…

Ett av mina ex-bonusbarn (blir ens bonusbarn också ex när man skilt sig?) gav mig ett underbart råd för många somrar sedan. Vi låg på en sandstrand i Norge. Det var sådär orimligt vackert runt omkring med berg och sjöar och allt vad det nu var. Men i en sommarstuga strax intill satte någon igång sin gräsklippare. Envetet tuggade den i sig sommarfriden medan slöjor av bensinånga täckte över doften från älggräset i strandkanten. Jag blev bara mer och mer irriterad. Tänkte på hur kort semestern var och hur den en av de dyrbara sommarkvällarna spolierades.

Sommar 2017 572
Den lilla badplatsen ser så idylliskt ut i kompisens facebook-flöde. Så länge man inte förstår vad som gömmer sig utanför ramen. Vattenskotrarna, gräsklipparen, tonåringarnas bergsprängare och de skrikande barnen. Och plinggandet från alla facebook-uppdateringar med vackra strandbilder…

Bonusbarnet däremot lågt helt lugnt och fridfullt på filten. Hen stördes inte alls av klippningshelvetet. ”Hur är det möjligt?”, frågade jag, ”det låter ju jättehögt?”. Bonusbarnet svarade: ”Jag lyssnar på gräsklipparen”.

Zen.

Tänker jag nu. Eller som en av av oraklets unga protegeer säger i filmen Matrix, när han förklarar hur man böjer en sked med tankekraft:

Do not try and bend the spoon, that’s impossible. Instead, only try to realize the truth… there is no spoon. Then you’ll see that it is not the spoon that bends, it is only yourself.

Med andra ord: gör precis tvärtom mot hur du tror att du ska göra. I gräsklipparens fall – fokusera på oljudet. Jag följde omedelbart bonusbarnets råd. När jag lyssnat på gräsklipparen en stund smälte motorbrummandet ihop med alla andra ljuden runtomkring. Det var som att ljudet kom till ro när jag tillät det att existera.

Egentligen är det ju en klassiker. Att inte kämpa emot. Men det är lätt att glömma bort den klokskapen när man ska ha sin hett efterlängtade ledighet. Eftersom de är så få måste bara de där stunderna i hängmattan bli perfekta. Vilket garanterat innebär att vi hittar något att irritera oss på.

Så jag ska bära bonusbarnets ord med mig den här sommaren också. Gräsklipparen är ok. Den får finnas. Den har sitt lilla liv. Och jag har mitt. Jag får ligga på min filt och lyssna på den ett tag. Sedan får brummandet tona in i min soliga sommarlovsmatta av sinnesintryck.

Det går förstås alldeles utmärkt att byta ut gräsklippare mot andra fridstörare. Som ”svärmor”, ”maskroshelvete” eller ”bilkö på väg till badstranden i trettio graders värme när ungarna skriker efter glass”. Det är också sådant som tillhör sommaren. Det får finnas. Lyssna, upplev, hantera – och låt det tona ut i bakgrunden. Då är chansen större att du också upptäcker älgen i granskogen, gäddan i vassen och den söta lilla larven som sitter och dinglar på ett blad. De hör också hemma i din sommar.

Och med detta tar jag och bloggen sommarlov. Nu ska jag viga min skrivenergi åt romanförfattande. Vill det sig väl kanske jag kan bli klar med min tredje redigeringsomgång (puh!), och då är det inte jättelångt kvar.

Bloggen öppnar butiken igen i slutet av augusti, och om du inte vill missa detta kan du anmäla dig som prenumerant. Längst upp i den högra menyraden finns en follow-knapp. Klicka på den så får du inläggen direkt till din epost.

Jag har redan lite ämnen på lut till hösten:

 • Alfons Åberg-metoden
 • Åtta år och deprimerad
 • Sökandet efter en ORSAK
 • Den nedlåtande vänligheten
 • Finpatienter och fulpatienter
 • Tonårstid och borderline
 • Gastroskopi som ångestterapi

Har du andra idéer? Skicka en rad på Messenger (här är bloggens facebooksida), eller som kommentar till detta. På återseende och kom ihåg att du inte behöver hålla på och titta på träden – träden tittar på dig!

6 reaktioner till “Vila till ljudet av grannens gräsklippare

 1. Tack för det här inlägget! Jag behövde verkligen läsa det här! 🙂 Jag har två veckor kvar till semestern och känner mig redan stressad över de där arma fem veckornas ledighet som ska räcka till för att vila upp sig och hämta tillräcklig styrka för att orka ta nya tag sen. Nu känns det lite bättre och jag kommer att gå tillbaka till din text när min semester börjar, om jag känner mig panikslagen igen över att hinna hitta den där efterlängtade vilan innan semestern är slut.
  Jag har precis tagit mig ur ett långt spelmissbruk och känner att mitt psyke har blivit totalt överkört. Jag är utmattad och kämpar dagligen med ångest, men jag skriver och peppar mig själv, försöker dyka ner och hämta upp tankarna som gärna vill sjunka till havets botten och det hjälper mer än jag trodde.
  Hittade din blogg av en slump och följer den nu. Det du skriver hjälper mig att se saker och ting ur ett annat perspektiv. Inlägget om att titta på träden som du hänvisar till här, går jag tillbaka till ibland när jag känner att jag behöver påminna mig om det. Trots alla negativa omständigheter omkring mig nu som jag gärna stirrar mig blind på, alla krav och förväntningar att leva upp till, så vill jag också kunna gå runt i sommar och låta träden titta på mig, lyssna på gräsklipparen och bara vara. Jag hoppas att jag lyckas med det. Ser fram emot nya inägg i höst. 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Tack för ditt fina svar (och ursäkta min sena respons), väldigt uppmuntrande att läsa! Om mina ord kan vara en kompis du tar med dig in i semestern är det fantastiskt. När man mår dåligt får man ibland alldeles för många råd och bara en bråkdel av dem får någon större betydelse. Men de som träffar rätt kan blir jättebra redskap att bära med sig i verktygslådan. Jag har själv ett noga utvalt sortiment.

   Till semestern använder jag ”regnet slutar inte för att jag själv blir mulen – det blir bara svårare att njuta av”. Så tag det lugnt! Vilan finns i dig, bara du ger den lite utrymme.

   Önskar dig en riktigt härlig semester!!

   Maria

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s