Ett evigt kistspikande

Det har blivit lite tyst här på sistone. Tyst och tomt. Kanske beror det på att jag blivit ännu lite mer utmattad, att jag står på ett sluttande plan. Kanske beror det på att det faktiskt påverkar mig mer än mina självironiska tillrop ger sken av: att bli arbetslös och fattig ovanpå allt. I maj 2018 skrev jag ett inlägg med rubriken Spiken i kistan. Det brukar väl betyda det slutgiltiga dråpslaget, men så blev det inte – det har varit ett ständigt spikande i min kista allt sedan dess. Man blir lite trött. Ovanpå utmattning och alltihop.

Nu har jag också gått och blivit pensionär… fast det heter det inte längre. Som kroniskt och oåterkalleligt obrukbar får man inte längre sjukpenning utan sjukersättning, men så vitt jag vet följer ingen specifik titel med. Kanske är tur. Skillnaden är i varje fall att ersättningen från Försäkringskassan är permanentad, fram tills man blir pensionär på riktigt. Man behöver alltså inte skaffa intyg från doktorn varje gång man insett att man faktiskt inte blivit trisk nu heller. Ingen försäkringskassehandläggare kommer någonsin mer ifrågasätta min inkapacitet. Så det är ju bra. Sen är förstås sjukersättningen lägre än sjukpenningen, vilket jag bävat lite för. Eftersom jag hade återbetalning till CSN denna månad fick jag inte en krona kvar när räkningarna var betalda så vi får förmodligen koka gröt på gardinerna, haha! Nej, det är ingen fara, jag har lite sparat i madrassen.

(Varför känns det förresten mindre ok att tala om vad man inte äter och vad man inte gör och vart man inte reser för att man inte har råd än att tala om vad man äter och gör och reser för att man har råd? Eller vilka taffligheter man får ta till som ersättning. De estetiskt upplagda middagarna folk marknadsför sig med på Facebook består ju rätt sällan av blodpudding – såvida den inte skulle vara hemlagad. Då skulle den vara riktigt hipp. Och fotona från den tropiska sandstranden gör att utflykterna till sandlådan känns rätt patetiska att dela. Såvida man inte precis byggt lådan, av drivved och ekologisk hampa och dessutom har en riktigt snygg unge som sitter i den. Det är inte bara det att man skäms själv. Man vill skona alla andra från att skämmas för en.)

Komiskt nog visade det sig att jag kommer få mer i sjukersättning än vad jag har i sjukpenning – till och med handläggaren verkade förvånad. Tills hon insåg att jag låg på absoluta minimum i deras tabell. Vilket egentligen inte är så konstigt. När Försäkringskassan tar måtten till ens sjukbörs utgår den ifrån ens sjukpenninggrundande inkomst (snälla, kan inte nån ta och skriva lite subversiv poesi på byråkratiska?). Min sjukpenninggrundande inkomst, jag höll på att skratta på mig när jag fick beslutet, är lika med noll. Årsinkomst – 0 kronor står det på blanketten.

Dom är roliga på Försäkringskassan, man kan inte säga nåt annat. Jag har fått massa papper nu eftersom min status ändras till ”hopplöst fall”, men ett av dem tog priset. Läs själva och se om ni fattar (läser du blogginlägget i din mejl ser du kanske inte bilderna så då får du gå in på hemsidan för att se godbitarna).

(URSÄKTA de miserabelt dåliga bilderna, men jag bestämde mig för att hellre låta dem vara miserabla än att få nackspärr i prestationsmuskeln och inte få ut nån text över huvud taget…)

Ja, det står alltså att Försäkringskassan tänker dra av 94 015 kronor vid den första utbetalningen av sjukersättning som kommer ligga på 18 000-nånting före skatt. Det låter väl som en härlig start på livet som pensionär! Det var så knäppt att jag inte ens orkade bli orolig, och mycket riktigt – Försäkringskassan menade naturligtvis inte vad de skrev. Alltihop handlar om pengar som ska kvittas i deras interna system. Jag ska inte betala något eller begära ut något, jag har absolut ingenting med saken att göra och kommer över huvud taget inte märka transaktionen. Men, bra att veta i alla fall. Tack.

Det blev inte så mycket nu, men jag har flera texter på gång. Om lättja och begrsbestigning, om att vara politiskt korrekt med psykfallet och lite om bitterhet och annat smått och gott. Det är mörkt och jag är väldigt mycket trött och pensionerad, men det har varit mycket mycket värre. Och det känns ju bra. Att det inte är så nu.

10 reaktioner till “Ett evigt kistspikande

 1. ”Nu mår jag mycket bättre!!!”
  En ironisk text av Kristina Lugn, insjungen av Helen Sjöholm med Benny Anderssons orkester.
  Ja kanske är den inte alls till hjälp, men jag gillade den…..
  Idag är jag glad över den vita snön, alltid något….
  Kram!!!

  Gillad av 1 person

 2. Välkommen in i klubben! Var med om detsamma i oktober förra året. Blandade känslor, men efter 5 års sjukintygande en sorts lättnad. Och ett sorts officiellt erkännande av det hela, ja, som spiken i kistan, kanske. Man är ju rätt exklusiv i dessa dagar, inte många kommer igenom det nålsögat!

  Gillad av 1 person

 3. Jag har inte jobbat sedan 2013….för ett tag sedan frågade en ytligt bekant ‘men vad fyller du dina dagar med?!?’ Jo tack, det finns ju en orsak till att jag inte jobbar
  …och en konsekvens av den är att vanliga vardagssaker som att stiga upp, tvätta mig och handla tar så otroligt mycket mer tid och kraft än för dig….
  Detta sa jag alltså INTE men borde ha gjort. Sen nyligen frågade en nära vän om jag inte mådde dåligt av att göra ‘ingenting’?. Näe, men din fråga får mig att må skitdåligt! Sa jag inte heller. Men tillbringade en kväll med att lista allt jag faktiskt gör, om än litet och ibland bara i tanken. Och det var en hel del.

  Så en hälsning speciellt till dig Maria, tror tackochlov/tyvärr (välj själv) att din nuvarande blogg gör mer nytta för världen än nåt du gjorde på teologen…Du är inte pensionär, du är en obetald men ovärderlig ordfirma och inspiratör!

  Gillad av 1 person

  1. Å, tusen tack Victoria! Vilka idiotiska frågor dina vänner (?) ställer. ”Mår du dåligt av att göra ingenting” – nej, jag mår för dåligt för att göra någonting! Vilket förstås inte är sant eftersom vi, precis som du säger, fortfarande gör saker och har rätt att njuta och vara stolt över den hur små de än ter sig i arbetsslavarnas ögon. Kram!

   Gilla

 4. Tack Maria för att du skriver – även i den ekande kistan. Flera jag känner slutar höra av sig t yttervärlden när de hamnar på det sluttande planet. Av skam? För något som inte är ens fel ens! Fortsätt höras!! Vi vill vara med dig ❤️❤️❤️

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s