Föredrag

Ambassadör för mentalfacket? Ja, varför inte! Mentala atleter behöver också organisera sig och få stöd från andra i branschen. Jag skrev i något inlägg att jag inte har någon skam i kroppen, och vill man vara ambassadör för mentalfacket tror jag det är en tillgång. Skam är en överskattad tillgång generellt och när det gäller psykisk ohälsa kan den bli en enorm belastning.

När jag håller föredrag om mina erfarenheter av psykisk sjukdom väjer jag inte för de svåra frågorna. Jag lyfter fram det vardagliga, patetiska, komiska och existentiella som kan gömma sig bakom en psykiatrisk diagnos. För det är när vi vågar släpper diagnosmanualerna och börjar prata liv som de riktiga mötena kan uppstå och de goda samtalen utvecklas. Och det är friskvård. För mig.

Så. I den mån min hälsa tillåter kommer jag gärna och pratar kring något av följande upplägg:


Sjukt deprimerad – och ganska nöjd med livet

En personlig berättelse om vad det kan innebära att leva med psykisk ohälsa. Det handlar förstås om mörkervattnet, men också om sådant som rena trosor, reservbatterier, Sims och boendestödjare. Kort och gott: skam, ensamhet, bitterhet, hopp, förståelse och bemötande. Superallvarligt, men ändå rätt så kul emellanåt.


Är du lite deppig? – för anhöriga

Riktat specifikt till dem som finns runtikring den mentala atleten – som kollegor eller anhöriga. ”Vågar jag ringa?”, ”Tänk om jag säger någonting fel!”, ”Hen vill nog helst vara ifred”. Om hur depression och utmattning känns, vad man kan göra för att hjälpa – och vad man absolut inte ska göra. Och jag kommer förmodligen in på rena trosor och reservbatterier här också…

Med extra allt: i en utökad version deltar min dotter och/eller bror och bjuder på sina erfarenheter. Hur är det att vara barn till någon som är psykiskt sjuk, och hur kan en anhörig ge stöd utan att själv sjunka?


Att vara onormalt normal

En lite mer akademisk föreläsning om hälsobegreppet, synen på psykisk hälsa och hur vi skapar fantasin om det normala. Här blir det en uppsjö av perspektiv: från biomedicin och religionsvetenskap till feministisk idéhistoria och medicinsk antropologi. Superkul för den som gillar att bolla med tankar och begrepp!


Kontakt

Du når mig enklast genom messenger på Stoltochgalens Facebooksida. Eller via telefon – jag står ju i katalogen!